Gå til hovedindhold

Genforeningsparken

Genforeningen 2020 bliver markeret i Aabenraa Kommune ved blandt andet at forvandle arealet foran Folkehjem og Aabenraa Bibliotek til en Genforeningspark.

Indhold

  Forrige Næste

  Baggrund for Anlæg

  100-året for Genforeningen i 2020 begynder om ganske få måneder, og fejringen af den historiske begivenhed vil blive markeret i hele Danmark – også i Aabenraa Kommune. En af de mange ting, som kommunen bidrager med til Genforeningen 2020, er at omdanne arealet foran Folkehjem og Aabenraa Bibliotek til en Genforeningspark.

  Visionen for Genforeningsparken er, at parken skal være en attraktion og et grønt åndehul i Aabenraa, som danner rammen om større arrangementer og begivenheder både i forbindelse med Genforeningen 2020 og efterfølgende, men skal også i sig selv være et interessant byrum, der giver værdi til området – både æstetisk og funktionsmæssigt.

  I Genforeningsparken skabes en fortælling om de 3.000 danskere, som stod og hørte H. P. Hanssens tale på Folkehjems balkon 17. november 1918, ved fodaftryk i granitbelægningen. Der vil være mulighed for læring, da der blandt andet kommer til at være en tidslinje integreret i belægningen samt historiske citater i bænkene omkring i parken. Foruden dette bliver der også etableret en legeplads og springvand med særlig belysning om aftenen, og der vil være gode opholdspladser i det grønne.

  Udover at få skabt Genforeningsparken udføres også arbejdet med at bygge en fælles indgang for Aabenraa Bibliotek og Folkehjem, der skal bringe de to institutioner tættere sammen blandt andet om Genforeningens historiefortælling.

  Arbejdet med at parken bliver en realitet er startet og forventes færdig til foråret.


  Fakta om Genforeningsparken
   

  I 2020 fejres markeringen af 100-året for Genforeningen, der både lokalt og nationalt er en vigtig historisk og kulturel begivenhed. I den forbindelse ønsker Aabenraa Kommune at bidrage til markeringen af 100-året for Genforeningen ved at omdanne arealet foran Folkehjem og Aabenraa Bibliotek til en Genforeningspark.

  Aabenraa Kommune har afsat 12,775 millioner kroner, A. P. Møller Fonden har bevilget 5,6 millioner kroner og Bitten og Mads Clausens Fonden har bevilliget én million kroner til Genforeningsparken. Genforeningsparken er tegnet af Weile Arkitekter, Urban Power og byMUNCH.